Қасиетті мерекені әлем елдері қалай өткізеді?
иллюстрациялық фото: ашық дереккөзден
Әне-міне дегенше бүгін көптен күткен, сағындырған Рамазан айы кіріп келіп, миллиондаған, тіпті миллиардтаған адам ізгі амалдарын көбейтіп, құлшылығын арттырып жатыр. Олардың қатарында қазақстандықтар да бар. Шынын айтсақ, біз өз елімізде бұл мерекенің қалай атап өтілетінін жақсы білеміз. Бірақ, кейібр елдердегі іс-шаралар сізді таңғалдыруы мүмкін. Сондықтан бүгінгі тақырыпты отыз күн Оразаға арнап, бірнеше елге саяхат жасамақпыз.
Түркиядағы кептеген мейрамхана күндіз жұмыс істемей, мәзірді қысқартады. Кейбір ескі дәстүр сақталған қалаларда көшеге шыққан барабаншылар сәресіге дейін жүреді.
Ауызашар мешіттер мен үйлердің маңында, мейрамханалар мен кафелерде өткізіледі. Ауыз ашу құрма мен судан басталады, содан кейін зәйтүн, ірімшік жеп, негізгі тағамдарға ауысады. Рамазандағы ең көп таралатын тағам – ет толтырылған пиде-шелпек және гүллач-десерт. Сондай-ақ, түркиялықтар кебаб, шиш таук, баклава және рахат лукумды жиі тұтынады.
Египетте Рамазан айында сәресіден ауызашарға дейін барлық кафелер, мейрамханалар мен көптеген дүкендер жабылып, көшелерде жүргінші азаяды. Сонымен қатар, іс жүзінде қоғамдық көлік пен такси табу қиын болады. Көптеген көшелер ерекше мерекелік көңіл-күй сыйлайтын арнайы түсті шамдармен көмкеріледі.