10 сыныпта оқитын өнерлі егіз ұлдардың арманы биік, мақсаттары айқын.
Жамбыл облысы, Жуалы ауданы, Бауыржан Момышұлы ауылындағы Әлихан Бөкейхан атындағы №15 тірек мектептің 10-сынып оқушылары Әбдірахым мен Әбдірахман – кулинария әлеміне бала күнінен қызығушылық танытқан дарынды егіздер. Олардың бұл өнерге деген сүйіспеншілігі 9 жасынан басталған.
Алғашында анасына той дайындығында көмектесуден басталған жай ғана әрекет қазір олардың сүйікті хоббиіне, тіпті шебер аспаз боламыз деген өмірлік мақсаттарына айналған. Бүгінде олар тек дәмді тағамдар жасап қоймай, өздерінің шеберліктерін жетілдіріп, болашақта кәсіби деңгейде дамуды көздеп отыр. Егіз ұлдардың мұндай еңбекқорлығы мен алға қойған үлкен мақсаттары айтылатын бұл сұхбат қатарластарына да ынталандыратыны сөзсіз.
- Кулинарияға қызығушылықтарыңыз қалай және қашан басталды? Бұл бағытқа не әсер етті?
- 9 жасымызда басталды. Анамыз ағамыздың тойына дайындалып жатқанда, біз оған көмектесуге бел будық. Алғаш рет рулет пен торт пісірдік. Әрине, бәрі бірден мінсіз шыққан жоқ – кейбір тағамдарымыз күйіп кетті, ал кейбірі дұрыс піспеді. Бірақ біз үшін ең маңыздысы – аспаздыққа деген қызығушылығымыздың артуы еді. Тойдан кейін біз жеңгемізге, кейін әпкемізге қонақ шақырғанда көмектесе бастадық. Олар біздің қабілетімізді көріп, «Сендер аспаз болуларың керек» деп шабыт берді. Осылайша, кулинария ең сүйікті ісімізге айналды.
- Алғашқы пісірген торт немесе тәттілеріңіз есіңізде ме? Ол қалай шықты?
- Иә, есімізде. Ең алғашқы пісіргеніміз – рулет. Оның пішіні мінсіз болмаса да, дәмі өзімізге ұнады. Кейіннен торт жасадық, бірақ оның кремі сұйық болып қалды. Сол кезде торттарымызға үлкен үміт артсақ та, тәжірибенің жетіспеуі біраз қиындық туғызды. Бауырсақ жасағанда да қиындықтарға тап болдық – алғашқы бауырсақтарымыз қатты және көтерілмей қалды. Бірақ біз бұл сәтсіздіктерден сабақ алып, тәжірибемізді арттырдық. Қазір бұл алғашқы әрекеттеріміз біз үшін ерекше естелік болып сақталып, бізді алға жетелейді.